Historien kort fortalt
Et særligt Christianshavnerhjem hvor fest og selskaber
har præget indretningen og livet i det 20. århundrede.
Lille Mølle på Christianshavn var hjem for det selskabelige, kreative og rejselystne ægtepar Johanne og Ejnar Flach-Bundegaard, som indrettede det ottekantede møllehus i klassisk nationalromantisk almuestil, tilsat personlige, kuriøse og kitschede fund fra hele verden.
Lille Mølle blev opført i 1669 som stubmølle og ændret til hollandsk vindmølle i 1783, og er sammen med kastelsmøllen den ene af bare to stadigt eksisterende voldmøller. I 1890’erne blev kornmølleriet afviklet, og møllen blev i mange år overladt til sit eget forfald. I 1916 blev møllen og de tilhørende sidebygninger købt af den unge ingeniør Ejnar Flach-Bundegaard, som indrettede fabrik og privat hjem.
Bag den karakteristiske gule møllefacade gemmer der sig en stor og labyrintisk bolig, fordelt over fem etager med stuer og værelser, huler, hemmelige rum, vinbryggeri og ikke mindst egen gildesal. Et væld af begivenheder har fundet sted i huset, og mange spændende personer, dyr og kunstnere har beboet eller besøgt møllen gennem tiden.
Lille Mølle var beboet af Johanne frem til 1972, hvor hun flyttede i plejebolig. Ejnar Flach-Bundegaard døde i 1949 og fru Johanne i 1974, men stuerne står endnu, som dengang ægteparret levede.
Året før Johannes død fik Nationalmuseet overdraget Lille Mølle af Johanne og Ejnar Flach-Bundegaards Fond, som ønskede, at hjemmet skulle bevares for eftertiden. Allerede i 1932 fandt Ejnar en blyant frem og det papir han lige havde liggende ved sin side var en sang fra en af de utallige fester. Bag på den begyndte Ejnar at skrive ned hvad han ønskede for møllens fremtid.
Den skulle fyldes med kunstnere, forfattere og videnskabsmænd. Liv og glade dage skulle fylde rummene og selv begravelser skulle være en fest for at mindes de afdøde med rette i dette hjem.
Nationalmuseet forpligtede sig til at drive Lille Mølle som såkaldt interiørmuseum, men valgte at stoppe de offentlige omvisninger i 2012. I de efterfølgende år var møllen kun åben i forbindelse med særomvisninger.
Johanne og Ejnar Flach-Bundegaards Fond har nu tilbagekøbt og overtaget driften af Lille Mølle. I efteråret 2019 genåbner møllen med forskellige, spændende kulturelle aktiviteter og omvisninger i den fredede bygning så den igen fyldes med liv.
Johanne og Ejnar på rejse i de franske alper. Parrets store rejselyst afspejler sig bl.a. i den store mængde kitschede og kuriøse rejsesouvenirs, som præger indretningen.
Ejnar Flach-Bundegaard og parrets hund Mølle i haven foran Lille Mølle. Parret havde flere hunde i den periode de boede på møllen. Næsten altid engelske bulldogs, hvoraf flere fik navnet Mølle.
Fester og mange gæster var kendetegnet for livet på Lille Mølle. Gruppefoto fra fredsfesten i 1945 hvor 85 glade gæster fjerede Danmarks befrielse efter anden verdenskrig.
Sommerstuen, som Johanne holdt meget af, at opholde sig i, blev indrettet i 1927. Den blev oprindeligt indrettet som atelier med ovenlysvinduer, da Johanne malede meget, men blev med tiden fyldt med møbler og rejseminder.
Spisestuen blev indrettet i nationalromantisk almuestil/bondestil med inskriptionerne på loftsbjælkerne. Her var plads til 40 spisende gæster. De mange stik af egnsdragter og billedet af kongen til hest er alle symboler på parrets stærke nationalfølelse.
I 1916 er den unge ingeniør Ejnar Flach-Bundegaard ude og kigge på egnede bygninger til hans virksomhed. DIAF – Dansk Instrument Apparat Fabrik. Flach-Bundegaard ser store muligheder i møllen og indretter fabrik i dampmøllen og i et nu nedrevet pakhus på den anden side af Christianshavns Voldgade.